Soorten letsel letselschade

Hoog energetisch trauma

Hoog energetisch trauma (HET) of – letsel ontstaat als een menselijk lichaam veel kracht absorbeert bij een ongeluk. Bijvoorbeeld een auto ongeluk met hoge snelheid of een val van grote hoogte.

De term is vooral van belang voor medici, maar wordt ook af en toe in de letselschadetraject gebruikt. Een ambulance of traumahelikopter vervoert slachtoffers met hoog energetisch trauma naar een aangewezen ziekenhuis of traumacentrum. Dit ziekenhuis of traumacentrum beschikt over een gespecialiseerd team voor de behandeling van hoog energetisch letsel. De vaststelling is dus vooral belangrijk voor de eerste hulp verleners en de vraag waar een slachtoffer naar toe wordt gebracht.

Wat is hoog energetisch letsel

Voor eerste hulp, medisch onderzoek en medische behandeling is het belangrijk om te weten hoe letsel ontstond. Niet alleen voor de vraag waar een slachtoffer naar toe wordt vervoerd. De ernst van een ongeluk zegt vaak ook iets over de gevolgen. Bij het verlenen van eerste hulp is dit belangrijke informatie. Aan de hand van de aard van een ongeluk kan de kans op letsel worden vastgesteld. Veel letsel is namelijk niet direct zichtbaar. Voor de manier waarop een ambulance een slachtoffer vervoert en de behandeling en onderzoeken in een ziekenhuis is de manier waarop het letsel ontstond belangrijke informatie. Naast Hoog energetisch trauma onderscheiden we laag energetisch trauma (LET) en oppervlakkige verwondingen.

Hoe ontstaat hoog energetisch trauma

De kwalificatie hoog energetisch letsel /HET geven we aan een ongeluk als:
het slachtoffer uit een auto (voertuig) is geslingerd;

  • een auto/voertuig dat over de kop slaat;
  • een auto door een ongeluk met meer dan 50 cm is verkort;
  • bij het ongeluk aan de passagierszijde een deuk groter dan 30 cm ontstaat;
  • er sprake is van een ongeluk met dodelijke slachtoffers;
  • een persoon meer dan 20 minuten beklemd of bekneld zit in een auto;
  • van grote hoogte valt;
  • bedolven raakt onder het puin;
  • de snelheid bij een verkeersongeluk hoger is dan 65 km/u;
  • een auto een fietser of voetganger aanrijdt met een snelheid hoger dan 10 km/u;
  • een motorongeluk plaatsvindt met een snelheid hoger dan 35 km/u;
  • de bestuurder van de motor wordt geslingerd bij een motorongeluk;
  • er sprake is van een trein of vliegtuigongeluk.

Schadevergoeding hoog energetisch trauma

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten. Denk bijvoorbeeld aan gemist inkomen, uw eigen risico, medische behandeling, kinderopvang, hulp in de huishouding, reis- en parkeerkosten en alle andere mogelijke schadeposten. Uitgangspunt is dat de aansprakelijke partij alle schade betaalt. Leg uw schade wel goed vast.

De aansprakelijke partij betaalt ook smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijn, leed, onzekerheid en een afname van plezier in het leven.

Bespreek uw schade

Wij begrijpen uw situatie en kennen uw mogelijkheden. U heeft juist op dit moment goede begeleiding nodig. Onze bijstand is in de meeste gevallen kosteloos. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken met een letselschade advocaat. Bel naar 0800 – 44 55 000. Stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    Mark Visser
    Eelco Driessen
    Marit Herngreen
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven

    Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

    Hoeveel claimen?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief