U krijgt een schadevergoeding voor gebitsletsel als een ander uw gebitsletsel veroorzaakte.
Bij gebitsletsel na een aanrijding of arbeidsongeval krijgt u mogelijk een schadevergoeding. De schade bestaat uit alle kosten die u maakt door het ongeluk. Beschadiging van het gebit is bovendien zichtbaar. Hierdoor ontstaat ook psychische schade door beschadiging van mond en tanden.
Voorbeelden van gebits-, mond- en tandletsel zijn:
- een losstaande tand;
- gebroken tand;
- tand uit de mond;
- gescheurd tandvlees;
- schade aan kiezen;
- een gebroken kaak;
- letsel aan de lippen.
Voor een schadevergoeding is bewijs belangrijk. Leg daarom uw gebitsletsel vast. Dit doet u door uw huisarts of tandarts te bezoeken. Verzamel daarnaast bewijs over uw schade en kosten en over het ongeluk.
Recht op een schadevergoeding bij gebitsletsel, mondletsel en tandletsel
Bij verkeersongelukken ontstaat regelmatig letsel aan de mond en het gebit. Niet alleen bij automobilisten die met hun mond tegen het stuur of dashboard botsen, maar ook bij veel valpartijen met de fiets. Bij tandletsel na een aanrijding tussen twee voertuigen kijken we voor het recht op schadevergoeding naar de verkeersregels. Als meerdere betrokken bestuurders een verkeersfout maakten, dragen beide partijen een deel van de schade. Fietsers en voetgangers met gebitsletsel krijgen in ieder geval de helft van hun schade vergoed na een aanrijding met een motorvoertuig. De tegenpartij betaalt de vergoeding ook als de fietser of voetganger het ongeluk veroorzaakte.
De werkgever betaalt in de meeste gevallen schade door letsel aan tanden of de mond na een arbeidsongeluk. Werkgever hebben een zorgplicht. Werknemers mogen geen schade lijden tijdens het werk. Als er toch gebitsletsel ontstaat tijdens het werk betaalt de werkgever.
Gebitsletsel ontstaat ook regelmatig door een val van een paard of een trap van een paard. De eigenaar van het paard, betaalt dan meestal de schade. De paarden eigenaar is aansprakelijk voor alle schade die zijn dier veroorzaakt.
Bij gebits- en mondletsel na een valpartij, struikelpartij of door uitglijden kan een wegbeheerder, eigenaar van een opstal of ondernemer aansprakelijk zijn.
Schadevergoeding gebitsletsel
De letselschadevergoeding bestaat uit al uw kosten en schade. De schadeposten verschillen per persoon. Denk bijvoorbeeld aan gemist inkomen, medische kosten, tandartskosten, kosten van protheses, kosten voor hulp in de huishouding, reis- en parkeerkosten en alle andere mogelijke schadeposten.
De schade van letsel bestaat ook uit pijn, leed en een afname van levensplezier. Dit noemen we immateriële schade. Ook schaamte, psychische klachten en andere negatieve gevoelens door gebitsletsel vallen onder deze schade. Hiervoor krijgt u smartengeld. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de gevolgen die het letsel heeft op uw leven.
Bespreek uw schade
Onze specialisten nemen uw schadeclaim uit handen. Wij regelen uw schade van A tot Z. In de meeste gevallen is dit geheel kosteloos. Bespreek uw mogelijkheden. Bel naar 0800 – 44 55 000. Stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.