Beroep op vrijwaringsclausule bij letselschade

Een beroep op een vrijwaringsclausule is bij letselschade niet altijd aanvaardbaar.

Een vrijwaringsclausule betekent dat contractueel wordt vastgelegd dat een contractspartij bepaalde (letsel)schade draagt. Een beroep op een vrijwaringsbeding of –clausule is echter niet altijd aanvaardbaar bij een letselschadeclaim. Als de letselschade ontstaat door opzet of grove schuld van de gevrijwaarde partij is een beroep op een vrijwaringsbeding niet aanvaardbaar.

Hieronder leest u meer over de vraag wanneer een beroep op een vrijwaringsbeding bij letselschade onaanvaardbaar is. We bespreken de materie aan de hand van een aantal rechtszaken.

Afwegingskader

Voor de aanvaardbaarheid van een beroep op een vrijwaringsclausule bij letselschade stellen we onder andere de volgende vragen:

  • Is er sprake van opzet of grove schuld (verwijtbaarheid) aan de kant van de gevrijwaarde partij?;
  • Zijn de contractspartijen gelijkwaardig?;
  • Hoe is de overeenkomst tot stand gekomen?

Daarnaast is het belangrijk de tekst van de vrijwaringsclausule goed te bestuderen.

Beroep op vrijwaringsclausule bij letselschade, vrijwaringsbeding letselschade, exoneratieclausule letselschade, aanvaardbaarheid beroep op vrijwaring

Vrijwaring bij uitlenen personeel

Mainjob leent personeel uit aan Hertel. In de overeenkomst vrijwaart Mainjob Hertel voor een schadeclaim van het ingeleende personeel. In de overeenkomst staat ook dat Mainjob verplicht is een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Een ingeleende werknemer gaat voor Hertel aan de slag bij een afvalverwerker. Bij een ongeval loopt de man ernstige brandwonden op aan zijn been. De man stelt inlener Hertel aansprakelijk. Hertel beroept zich op de vrijwaringclausule en geeft aan dat Mainjob de schade moet dragen. De zaak wordt behandeld door de rechtbank in Rotterdam. De vraag is of Hertel een beroep kan doen op de vrijwaringsclausule voor de letselschade van de ingeleende werknemer. De rechtbank overweegt daartoe:

“De rechtbank plaatst voorop dat een beroep op onaanvaardbaarheid naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid slechts in uitzonderlijke omstandigheden kan slagen. De lat ligt dus hoog. Als sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid wordt deze lat wel gehaald.”

De rechtbank stelt vast dat Hertel geen ernstige verwijten valt te maken omtrent de veiligheid van de ingeleende werknemer. Een beroep op de vrijwaringsclausule is daarom aanvaardbaar.

Vrijwaringsbeding kartclub

Een ander voorbeeld van een beroep op een vrijwaringbeding is een rechtszaak naar aanleiding van een kartongeluk. Bij het Nederlands kampioenschap karten in 1997 tekenende de deelnemers voor de wedstrijd een vrijwaringsclausule.

Tijdens de race weigeren de remmen van een van de deelnemers. Door het ontbreken van afzetblokken schiet de kart uit de baan en botst op een andere baan tegen een andere deelnemer. Deze persoon raakt gewond en claimt een letselschadevergoeding. De organisator had de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Dit is volgens de rechter een ernstig verwijt. De rechter vindt een beroep op de vrijwaringsclausule daarom op grond van de redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

Tekstuele uitleg exoneratieclausule

Ook de tekst van een exoneratiebeding kan belangrijk zijn voor de vraag of een beroep op het beding mogelijk is. Roltrappen fabrikant Kone sluit een overeenkomst voor aanleg en onderhoud van roltrappen met Schiphol. De overeenkomst bevat een exoneratieclausule waar in staat dat Kone Schiphol vrijwaart van schade die “als gevolg van” de werkzaamheden van Kone ontstaat.

Een vrouw raakt gewond doordat de roltrap plotseling de andere kant op zou zijn gaan draaien. Uit onderzoek blijkt echter dat de roltrap niet plotseling de andere kant op kan gaan draaien. Kone verweert zich daarom door te stellen dat de vrijwaringsclausule alleen kan worden ingeroepen als een tekortkoming (fout) van Kone voor schade zorgt. De rechter gaat hier in mee. De vrijwaring van Schiphol gaat niet zover dat Kone aansprakelijk is voor alle schade die ontstaat op de roltrappen. De woorden ‘als gevolg van’ worden zo uitgelegd dat Kone alleen aansprakelijk is als er door een fout van Kone schade ontstaat.

Bespreek uw schadevergoeding

Een letselschade zaak kan ingewikkeld zijn als een beroep wordt gedaan op vrijwaringsclausules en contractuele afspraken over schade. Het bespreken van uw zaak geeft u direct meer inzicht in uw mogelijkheden. Wij staan u graag te woord. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres

    Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

    Hoeveel claimen?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief