Op een festival tilt een persoon de ander op. Deze persoon valt en breekt haar voet. Is de veroorzaker aansprakelijk voor de letselschade die hij in aangeschoten toestand veroorzaakte door zijn ondoordachte actie?
Twee bekenden zijn aan het dansen op een festival. Ze hebben allebei gedronken en zijn aangeschoten. De een pakt de ander onaangekondigd rond het middel en tilt haar 30 cm de lucht in. Bij het neerkomen gaat het fout. Het opgetilde mesje loopt een zogenaamde Lisfranc fractuur op. Een Lisanc fractuur is een breuk in de voorvoet. Er volgen meerdere operaties. Twee jaar na het ongeval heeft het slachtoffer nog steeds last van klachten en beperkingen.
Deelgeschil letsel op festival
Het slachtoffer stelt haar danspartner aansprakelijk. Zijn aansprakelijkheidsverzekeraar weigert de aansprakelijkheid te erkennen. Het slachtoffer stapt daarom naar de rechter. De rechter moet beoordelen of de veroorzaker onrechtmatig handelde en daarom verplicht is de ontstane schade te betalen. Omdat het een deelgeschil is, kijkt de rechter niet naar de hoogte van de letselschadevergoeding. De rechter beoordeelt alleen of de veroorzaker aansprakelijk is voor het letsel dat hij op het festival veroorzaakte.
Groot risico om iemand onverwacht op te tillen
De rechtbank vindt dat de kans op letsel of een ongelukkig valpartij aanwezig is als iemand wordt opgetild. De veroorzaker had dit volgens de rechtbank dan ook niet mogen doen:
“De rechtbank is van oordeel dat het in ‘aangeschoten’ toestand, in een impuls en onverwacht (van voren dan wel meer van achter) tot een hoogte van 30 centimeter optillen van een ander die ook ‘aangeschoten’ is, een dusdanig groot risico oplevert dat beiden of een van beiden tijdens het optillen of neerkomen ongelukkig ten val komen en een van hen letsel oploopt, dat de veroorzaker zich naar maatstaven van zorgvuldigheid van dat gedrag had moeten onthouden.”
Aangeschoten en impulsief handelen
Of er recht bestaat op een schadevergoeding als iemand in beschonken toestand ondoordacht handelt, hangt dus af van de kans dat door die handeling schade ontstaat. Dat iemand aangeschoten of dronken is, is voor het recht op schadevergoeding onbelangrijk. Ook op een festival of feestje geldt dus dat er recht bestaat op een schadevergoeding als een ander iets gevaarlijks doet waardoor schade ontstaat.
Bespreek uw schadevergoeding
Bij letselschade geven onze specialisten direct vrijblijvend advies. Zo weet u wat uw mogelijkheden zijn. Bovendien is het laten claimen van uw schade meestal gratis. Neem contact op. Start uw schadeclaim vandaag. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contactformulier.
Bron: bekijk de uitspraak van de rechtbank Gelderland op rechtspraak.nl