Ongeval openbaar vervoer: Iedere dag opnieuw maken honderdduizenden mensen gebruik van het openbaar vervoer. De bus, trein, tram en metro zijn populair bij veel reizigers. Hoewel deze reizen bijna altijd veilig verlopen, bestaat de kans dat u verwondingen en dus ook letselschade oploopt tijdens uw reis.
In veel gevallen heeft de reiziger met letselschade recht op een letselschadevergoeding. Als u met het openbaar vervoer reist, gelden bijzondere wetsbepalingen. Zodra u een kaartje koopt of een abonnement met een vervoerder afsluit, ontstaat een vervoersovereenkomst tussen u en de vervoersmaatschappij of vervoerder. De wet bepaalt dat de vervoerder aansprakelijk is voor schade van passagiers.
Vervoersovereenkomst en letselschade door ongeval openbaar vervoer
De vervoerder heeft een zorgplicht. De vervoerder is wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat u veilig op uw bestemming arriveert. Dit is geregeld in de Wet Personenvervoer.
Hierdoor is de vervoerder bijna altijd aansprakelijk als u tijdens uw reis met het openbaar vervoer letselschade oploopt. Uitsluitend wanneer de vervoerder kan aantonen dat uw verwondingen niet voorkomen konden worden, ondanks het treffen van alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, is een vervoerder niet aansprakelijk.
Ongeval in het openbaar vervoer, wat te doen?
Letselschade in het openbaar vervoer kan op meerdere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door:
- Een aanrijding (eenzijdig of met een ander voertuig);
- Een val door plotseling hard optrekken of afremmen;
- Ten val komen tijdens het in- of uitstappen.
Natuurlijk moet u wel aantonen dat uw verwondingen zijn ontstaan tijdens de reis met het openbaar vervoer. Meldt daarom altijd bij de chauffeur of conducteur en vooral ook bij de vervoersmaatschappij dat u letselschade heeft opgelopen. Wacht hier niet te lang mee! Het helpt bovendien om aan medereizigers hun naam- en adresgegevens te vragen, zodat u getuigen heeft. Verder kunt u het beste zo snel mogelijk een arts raadplegen, zodat uw verwondingen worden vastgelegd.
Letselschade tijdens een taxirit
Het bovenstaande geldt overigens ook als u tijdens het vervoer met een taxi verwondingen en letselschade oploopt. U betaalt immers voor een taxirit en sluit hiermee een vervoersovereenkomst met de betreffende taxicentrale.
Ook voor letselschade opgelopen tijdens taxiritten, bijvoorbeeld als de taxi betrokken raakt bij een verkeersongeval, geldt dat u een beroep kunt doen op de Wet Personenvervoer.
Gratis hulp bij letselschade door een ongeval openbaar vervoer
Tenslotte is het belangrijk ook een in letselschade gespecialiseerde belangenbehartiger in te schakelen die u helpt bij het verhalen van uw schade. Ook als u letselschade oploopt in het openbaar vervoer of tijdens een taxirit kunt u rekenen op onze deskundigheid. Wilt u aanspraak maken op een schadevergoeding en smartengeld of vrijblijvend uw mogelijkheden bespreken. Wilt u meer weten bel de letselschadespecialist.nl gratis op nummer 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of laat uw gegevens achter door het contactformulier in te vullen.