Medisch adviseur letselschade: In veel letselschadezaken schakelen partijen een medisch adviseur in. De medisch adviseur adviseert over de medische aspecten van een juridische procedure.
Een medisch adviseur beoordeelt de aard en de ernst van het letsel. Ook ziet het advies vaak op het ontstaan van het letsel en de te verwachten beperkingen en ontwikkelingen van het letsel. Ook kan er discussie ontstaan over de gevolgen van de letsels in de toekomst en de vraag of het letsel een gevolg is van het ongeval. Dit laatste noemen we het causaal of oorzakelijk verband met het ongeval.
De partijen in een letselschadezaak kunnen gezamenlijk een medische expertise vragen. Hiertoe kan worden besloten als onderhandelingen stuk lopen op een bepaald punt. Beide partijen kunnen ook een eigen medische deskundige inschakelen. Bijvoorbeeld als voor een schadeclaim bepaald bewijs nodig is.
Zoals vaak kan medische informatie bij letsel op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Medische adviseurs van partijen kunnen verschillende visies hebben op een zaak.
Medische expertise bij letselschade
De meeste letselschadezaken worden afgehandeld in onderhandelingen. Partijen sluiten een overeenkomst om de schade te regelen. Als partijen geen overeenstemming bereiken over de aard en de ernst van het letsel is een medische expertise mogelijk een oplossing. Het doel van een medische expertise bij letsel is het krijgen van inzicht in de ongevalsletsels. Welke lichamelijke en/of geestelijke letsels zijn veroorzaakt door het ongeluk, tot welke beperkingen leiden die letsels en wat is er in de toekomst nog te verwachten aan herstel of verslechtering. Ook kan een medische expertise duidelijkheid geven over een behandelingstraject en/of de mogelijkheden tot re-integratie.
Bel voor vrijblijvend en kosteloos overleg met een letselschadedeskundige 0800-44 55 000 of vul het contactformulier onder aan de pagina in.
Medisch specialist
Het medische onderzoek wordt gedaan door een medisch specialist op een bepaald vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een orthopeed, neuroloog, neuropsycholoog of psychiater.
Het onderzoek naar de letsels, beperkingen en het verband met het ongeval gebeurt aan de hand van door partijen gestelde vragen. Meestal wordt als basis een standaard vraagstelling gebruikt aangevuld met specifieke (juridische) vragen. Als beide partijen zich kunnen vinden in de vraagstelling en de aan te wijzen medisch expert gaat het het traject van start.
De medisch expert beschikt over een uitgebreid medisch dossier en kan zelf onderzoek verrichten. In de regel wordt u uitgenodigd door de expert voor een gesprek en een onderzoek. De specialist rapporteert hierover naar beide partijen.
Uitkomst medische expertise
Als de expertise start met instemming van beide partijen, wordt er vanuit gegaan dat de uitkomst bindend is voor partijen. Als een van de partijen het niet eens is met de uitkomst van de medische expertise, moet de partij aantonen dat de medisch specialist tot een onjuiste uitkomst kwam. Er dient in dat geval dus een contra-expertise te worden opgesteld. Dit betekent dat een ander medisch deskundige de zaak nogmaals beoordeelt.
Advies bij medische expertise
Het expertise traject vindt meestal plaats nadat een medisch eindstadium is ontstaan. Omdat het een belangrijk rapport is voor de afwikkeling van de letselschadeclaim, adviseren wij u altijd een letselschadespecialist te raadplegen voorafgaand aan een expertise. Dit geldt voor het starten van de medische expertise, maar ook in de fase van beoordelen van het expertise rapport. Juridische hulp is belangrijk bij het opstellen van eventuele aanvullende vragen en het opstellen van de (slot)schadestaat. De medisch adviseur geeft een medisch oordeel in een juridisch traject. Het is belangrijk dat u inzicht heeft in de betekenis van het advies voor uw letselschadevergoeding.
Correctierecht en blokkeringsrecht bij expertise na letsel
De medisch adviseur moet het slachtoffer in staat te stellen de expertise te corrigeren. Het slachtoffer met letsel kan het rapport ook afkeuren op feitelijkheden. Dit noemt men het correctierecht en blokkeringsrecht.
Pre-existentie en predispositie
Pre-existentie en predispositie komen ook vaak aan de orde in een medisch advies. Pre-existente klachten zijn klachten die ook voor een ongeval, of een andere schade veroorzakende gebeurtenis, al bestonden. Predispositie betekent dat er een bepaalde aanleg bestond voor het letsel. De klachten ontstaan dan wel door het ongeval, maar de persoon had wel aanleg voor deze klachten en mogelijk zouden de klachten zich op een later moment ook zonder het ongeval hebben voorgedaan. Als er sprake is van pre-existentie of predispositie wordt de schade die door dit letsel ontstaat (meestal) niet vergoed.
Advies bij expertise na letsel
Heeft u letselschade opgelopen of wordt u onderworpen aan een expertise en heeft u daar vragen over? Bel voor advies en hulp 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het contactformulier in.