Letselschade in het regeerprogramma

In het door het kabinet Schoof gepresenteerde regeerprogramma staan enkele overwegingen die van belang zijn voor de letselschadebranche. We zetten ze voor u op een rij.

Deze relevante bepalingen vinden we in hoofdstuk 8 van het regeerprogramma genaamd Nationale Veiligheid.

Affectieschade voor broers en zussen

Dit jaar nam de Tweede Kamer een motie aan van VVD kamerlid Ulysse Ellian. De motie strekt tot het uitbreiden van het recht op affectieschade door ook broers en zussen (in alle gevallen) recht te geven op affectieschadevergoeding. In het regeerakkoord geeft het kabinet aan dat deze motie zal worden uitgevoerd.

Letselschade in het regeerprogramma

Normbedragen voor schade in strafzaken

In een strafzaak kan een slachtoffer als benadeelde partij een schadevergoeding vragen. De strafrechter beoordeelt dan de strafbaarheid van de verdachte en het recht op een schadevergoeding in 1 procedure. Door normbedragen vast te stellen wil het kabinet het begroten van schade door de strafrechter makkelijker maken.

Maximum bedrag voorschotregeling

De voorschotregeling houdt in dat de overheid schade van slachtoffers voorschiet als de dader deze niet binnen een bepaalde tijd betaalt. In het geval van zeden- en geweldsmisdrijven schoot de overheid het hele bedrag voor. Om de regeling betaalbaar te houden wordt vanaf 2027 een maximumbedrag ingevoerd dat de overheid voorschiet.


Bronnen: Regeerprogramma en Voorschotregeling

Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

Hoeveel claimen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief