Een werknemer snijdt met een stanleymes een bindlint van een rubberen rol. Als het rubber los schiet, raakt het de man waardoor het stanleymes in de onderarm van de man terechtkomt. Het stanleymes snijdt verschillende pezen in de onderarm door. De werknemer vraagt een vergoeding voor de letselschade die ontstond bij dit bedrijfsongeval met een machine.
Uiteindelijk wijst de rechter de vordering toe. De gewonde werknemer heeft recht op een letselschadevergoeding. Volgens de rechter is er om de volgende redenen sprake van een schending van de zorgplicht door de werkgever:
- De schriftelijk gegeven veiligheidsinstructies zijn te algemeen. Hierin staan geen instructies over het doorsnijden van een bindlint;
- Het gevaar van het lossnijden van de rollen is onderschat. Dit risico had moeten worden meegenomen in de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie);
- Het betreden van de machine had onmogelijk gemaakt kunnen worden met een fysieke omheining;
- Op de machine waren geen waarschuwingstekens/borden aangebracht;
- Er waren geen veiligheidsmessen;
- De werkgever hield geen toezicht op de naleving van de gegeven veiligheidsinstructies.
Taalbarrière komt voor rekening van werkgever
De gewonde werknemer is Pools. Een taalbarrière komt voor rekening van de werkgever. De werkgever moet zorgen dat de werknemer instructies krijgt in een taal die de werknemer begrijpt. In dit geval speelt de taalbarrière een rol bij het houden van toezicht op de werknemer. Dat de man slecht Nederlands spreekt, betekent volgens de rechter dat de werkgever er op had moeten toezien dat de werknemer de mondeling gegeven veiligheidsinstructies nakwam.
Routinematig werken vraagt om aandacht van de werkgever
Routine zorgt voor afname van de oplettendheid van werknemers. Als werknemers herhaaldelijk dezelfde handelingen verrichten dan moet de werkgever er rekening mee houden dat de oplettendheid afneemt. In het geval van regelmatig terugkerende werksituaties is herhaling van de veiligheidsinstructies en toezicht op de naleving hiervan vereist.
Gratis rechtsbijstand na een bedrijfsongeval
Ons landelijk telefoonnummer is 0800 – 44 55 000, daarnaast kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar info@letselschadespecialist.nl of door onderstaand contactformulier in te vullen.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Noord-Holland 8 augustus 2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:8398