Als er sprake is van bewuste roekeloosheid van een werknemer is de werkgever niet aansprakelijk voor de schade van een bedrijfsongeval.
Wat is bewuste roekeloosheid en wanneer is er sprake van bewuste roekeloosheid bij een bedrijfsongeval? Met roekeloos bedoelen we dat iemand geen oog heeft voor het gevaar van een handeling. Voor bewuste roekeloosheid is bovendien belangrijk dat de werknemer het gevaar van zijn gedraging voorafgaand aan het bedrijfsongeval inziet.
Toetsingskader bedrijfsongeval
De werknemer heeft bij letselschade een sterke positie. De werknemer stelt (en bewijst bij bestrijding door de werkgever) dat hij tijdens of in verband met zijn werk gewond is geraakt. Slaagt de werknemer in het leveren van dit bewijs dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade, tenzij:
- De werkgever bewijst dat de zorgplicht is nagekomen (dat door de werkgever alle redelijke maatregelen zijn genomen en instructies gegeven om het letsel van werknemers te voorkomen), of;
- Als de werkgever bewijst dat het ongeval is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Bewuste roekeloosheid
De Hoge Raad heeft in een arrest bepaalt dat er alleen sprake is van bewuste roekeloosheid als de werknemer zich onmiddellijk voorafgaand aan de gedraging bewust is van het roekeloze karakter van die gedraging. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is er dus sprake van bewuste roekeloosheid bij een bedrijfsongeval. In veruit de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk en betaalt deze een letselschadevergoeding.
Bewust zijn van het roekeloze karakter van een gedraging
Of een werknemer zich bewust is van de roekeloosheid van een gedraging is natuurlijk niet altijd makkelijk vast te stellen. De bewijslast ligt bovendien bij de werkgever. De werkgever moet aantonen dat de werknemer het gevaar van het eigen handelen inzag.
Voorbeeld bewuste roekeloosheid bedrijfsongeval
Een zaak waarin bewuste roekeloosheid werd aangenomen ziet op een werknemer die van een schuin dak viel. De werknemer had duidelijke instructies gegeven voor het werken. De werknemer koos ervoor zijn vallijn los te koppelen. De rechter overweegt:
“Het voorgaande brengt de kantonrechter tot de conclusie dat Werknemer willens en wetens en zich bewust van het gevaar, in een situatie waarin daarvoor niet een dringende reden bestond of haast geboden was, zijn vallijn heeft losgekoppeld. Dat heeft hij gedaan met de intentie om vrijer te kunnen werken en te bewegen. Voor het werk was dit niet nodig en was juist het tegendeel geboden. Dit handelen moet worden aangemerkt al bewust roekeloos handelen van Werknemer. De gevolgen van dit handelen moeten, hoe verdrietig deze ook zijn, daarom voor zijn rekening blijven.”
Voorbeeld niet bewust roekeloos
Een ander ongeluk bij het werken op het dak laat zien dat de grens tussen werkgeversaansprakelijkheid en bewuste roekloosheid dun is. De werkgever had duidelijke instructies gegeven dat werknemers vanaf de steiger en niet vanaf het dak moesten werken. Een dakdekker verlaat echter de steiger en begint toch vanaf het dak te werken. De man valt vervolgens door het dak en loopt letsel op. De rechter overweegt dat werknemers die dagelijks met gevaarlijke situaties te maken krijgen niet altijd even voorzichtig zijn. Dat de dakdekker wist dat zijn gedrag roekeloos was kan daarom volgens de rechter niet worden bewezen.
Voorbeeld bewuste roekeloosheid in het verkeer
In het geval van een eenzijdig ongeval van een pizzakoerier op een scooter nam de rechter wel aan dat er sprake was van bewuste roekeloosheid. Uit diverse verklaringen bleek namelijk dat de koerier voor het ongeluk meerdere malen door rood reed, tegen het verkeer in reed en meerdere gevaarlijke inhaalmanoeuvres maakte. De rechter vond dat hieruit bleek dat er sprake was van bewust roekeloos gedrag.
Volgens de tegenpartij was ik bewust roekeloos en nu?
Als u zelf schade claimt en de tegenpartij vindt dat u bewust roekeloos was, dan is het verstandig dit standpunt eventueel voor te leggen aan een specialist. Bij een bedrijfsongeval is namelijk slechts in zeer uitzonderlijke gevallen sprake van bewuste roekeloosheid. Als de werkgever dit standpunt inneemt, is het verstandig dat de werknemer zich hier niet zomaar bij neerlegt.
Bespreek uw schadevergoeding
Na een bedrijfsongeval is de stap naar een schadeclaim soms lastig. Soms weten mensen niet waar ze moeten beginnen. In andere gevallen zijn mensen terughoudend om de band met de werkgever goed te houden. Het bespreken van uw schade met een specialist geeft u direct inzicht in uw mogelijkheden. Door de schadeclaim (kosteloos) af te laten handelen door een specialist heeft u tijd voor belangrijkere zaken. Bespreek uw mogelijkheden. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.