Bij een fietsongeluk raakt een fietser gewond door bladeren en takken op het fietspad. De gewonde fietsers stelt de wegbeheerder aansprakelijk. De weg had volgens de fietser beter schoon gehouden moeten worden.
Drie collega’s fietsen naar huis. Zij fietsen achter elkaar, omdat het fietspad deels vol ligt met natte bladeren en takken. Aan de linkerkant van het fietspad is een smalle blad vrije strook. Een van achter naderende scooter toetert om aan te geven dat hij wil passeren. De fietsers wijken uit naar het deel van het pad dat vol ligt met bladeren en takken. Als de scooter is gepasseerd, sturen de fietsers terug naar het schone deel van het fietspad. Hierbij vallen 2 van de 3 fietsers. Een van de gevallen fietsers stelt de wegbeheerder, de provincie, aansprakelijk.
Wegbeheerder aansprakelijk voor bladeren op het fietspad
De eigenaar van een weg, meestal de gemeente maar in dit geval de provincie, is ook de wegbeheerder. De wegbeheerder moet zorgen dat een weg veilig is. Na dit fietsongeval moet de rechter beoordelen of de wegbeheerder aan haar verplichtingen als wegbeheerder heeft voldaan. Had de wegbeheerder de weg beter schoon moeten houden? Of kan de wegbeheerder geen verwijt worden gemaakt bij dit fietsongeluk dat ontstond door bladeren en takken op de weg?
Beoordeling aansprakelijkheid bladafval op het fietspad
Voor de beoordeling kijkt de rechter allereerst naar het beleid dat de gemeente voert om wegen schoon te houden. De rechter merkt daarbij op dat het voor de provincie in de herfst onmogelijk is om alle fietspaden en wegen blad vrij te houden. Na een beschrijving van de manier waarop fietspaden geïnspecteerd en schoon gehouden worden, concludeert de rechter dat de provincie heeft voldaan aan haar verplichtingen om het fietspad schoon te houden. Daarbij is van doorslaggevend belang dat op een deel van het fietspad geen bladeren of takken lagen.
Risico door de bladeren fietsen
De rechter vindt dat de gevallen fietser zelf een risico heeft genomen en niet de vereiste voorzichtigheid in acht heeft genomen. 150 meter van de plek van het ongeluk had de scooterrijder veilig kunnen passeren. Door de bladeren in te sturen om ruimte te maken, nam de fietser volgens de rechter bewust een risico. Dat de fietser zich ongemakkelijk voelde door de toeterende scooterrijder maakt volgens de rechter niet uit. De fietser wist dat de natte bladeren gevaarlijk waren, maar is er toch doorheen gereden. De provincie is daarom niet aansprakelijk.
Andere fietser krijgt wel een schadevergoeding
Naast de eiser viel ook nog 1 van de andere 3 naar huis fietsende collega’s. Zijn schade is beperkt en de provincie heeft deze na een verzoek betaalt. De eiser in deze procedure vindt daarom dat hij op grond van het gelijkheidsbeginsel ook recht heeft op een schadevergoeding. De rechter wijst dit argument af, omdat het aanvaarden van de aansprakelijkheid in dat geval mogelijk gemotiveerd was door de beperkte omvang van de schade. Voor een aansprakelijk gestelde partij of verzekeraar kan het bij een laag schadebedrag namelijk voordelig zijn om de schade te betalen en daarmee de procedure te stoppen.
Val door bladeren of takken op het fietspad bespreken
Onze letselschade advocaten en juristen claimen uw schade kosteloos. De aansprakelijke tegenpartij betaalt onze rekening. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Bij ons krijgt u direct een eerlijk advies over de haalbaarheid van uw schadeclaim. Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contactformulier.
Bron: rechtspraak.nl