Het belang van de RI&E na een bedrijfsongeval

Bedrijven moeten de risico’s die medewerkers lopen vastleggen in een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) en daarbij aangeven welke veiligheidsmaatregelen er zijn genomen.

Na een bedrijfsongeval kan de werkgever een RI&E gebruiken om aan te tonen dat het risico bekend was bij de werkgever en dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Als een RI&E ontbreekt of als een specifiek gevaar niet wordt beschreven in een RI&E is er meestal sprake van een schending van de zorgplicht. De werknemer kan in dat geval meestal succesvol een letselschadevergoeding claimen na een bedrijfsongeval.

Wat is een RI&E?

RI&E staat voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. Dit is een verplicht document. De RI&E beschrijft de risico’s binnen het bedrijf en de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen:

‘De kantonrechter overweegt daartoe als volgt. In artikel 5 van de Arbeidsomstandighedenwet staat omschreven dat van een werkgever in ieder geval kan worden verwacht dat hij bij het voeren van het (ingevolge artikel 3 van die wet verplichte) arbeidsomstandighedenbeleid in een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (hierna: RI&E)) schriftelijk vastlegt welke risico’s de arbeid voor de werknemers met zich brengt en dat een plan van aanpak, waarin is aangegeven welke maatregelen zullen worden genomen in verband met de bedoelde risico’s en de samenhang daartussen, daarvan deel dient uit te maken. ‘

Het belang van de RI&E na een bedrijfsongeval, Rechtbank Limburg 26 februari 2025, ECLI:NL:RBLIM:2025:1947
De RI&E beschrijft de specifieke risico’s die werknemers lopen tijdens hun werk en de veiligheidsmaatregelen die de werkgever neemt.

Wat is het belang van een RI&E na een bedrijfsongeval

Na een bedrijfsongeval speelt de RI&E altijd een belangrijke rol. De RI&E moet immers de risico’s binnen het bedrijf beschrijven. Als een risico niet in de RI&E is opgenomen zal over het algemeen geconcludeerd worden dat de werkgever haar zorgplicht niet nakwam.

Specifieke maatregelen voor specifieke risico’s

We kijken na een bedrijfsongeval alleen naar de oorzaak van ongeval. Of de algemene veiligheid op orde is, is niet van belang. De vraag is welke maatregelen de werkgever had moeten nemen om dit specifieke ongeval te voorkomen.

Geen RI&E na bedrijfsongeval

Een medewerkster van een zorginstelling wordt aangevallen met een mes door een patiënt. De rechtbank Limburg beoordeelt of de werkgever aansprakelijk is voor het letsel. De rechter oordeelt dat de gevaren voor de werknemers onvoldoende in beeld zijn gebracht omdat er geen RI&E is opgesteld. In dit geval wordt er gewerkt met een gevaarlijke doelgroep. Werken met gevaarlijke doelgroepen vraagt om extra aandacht van de werkgever. Het gevaar kan bijvoorbeeld ook uit de buurt van het bedrijf komen. Denk bijvoorbeeld aan een buurthuis in een wijk met veel geweldsincidenten. De RI&E moet in dat geval beschrijven welke maatregelen er worden genomen om geweld tegen medewerkers te voorkomen:

‘Ondanks de zware stelplicht die op Mondriaan rust, heeft zij niet gesteld dát zij een RI&E heeft opgesteld en of daarin de risico’s van agressief gedrag en het meenemen en gebruiken van wapens door patiënten zijn onderkend. Zij heeft een dergelijk RI&E ook niet in het geding gebracht. De kantonrechter is van oordeel dat reeds om die reden kan worden geoordeeld dat Mondriaan niet heeft voldaan aan haar stelplicht dat zij de gevaren waaraan haar werknemers bloot staan voldoende in kaart heeft gebracht en afdoende maatregelen heeft getroffen om die gevaren zoveel mogelijk te minimaliseren.’

Neem contact op met een letselschade advocaat

Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Limburg 26 februari 2025, ECLI:NL:RBLIM:2025:1947

    Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

    Test het hier!

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Doe de letselschade test nu!Letselschade test?×