Letselschade door BB-gun

Een 17-jarig meisje raakt blind aan een oog door een ijzeren balletje uit een illegaal (speelgoed)geweer / BB-gun. De rechter in Rotterdam oordeelt dat de zowel de eigenaar als de persoon die het pistool vasthield aansprakelijk zijn voor de letselschade van het slachtoffer.

Een BB-gun is een luchtdrukwapen dat kleine (ijzeren) balletjes afschiet. Door dit illegale wapen raakt een meisje blind aan een oog. De rechter oordeelt dat zowel de persoon die het wapen vast had als de koper/eigenaar van het pistool, aansprakelijk is voor de letselschade. De persoon die het wapen vasthield en wist hoe het wapen werkte, is aansprakelijk wegens het richtten van het wapen op het slachtoffer. De koper van de BB-gun is aansprakelijk vanwege het voorhanden hebben en onzorgvuldig opbergen van het illegale wapen.

letselschade door bb-gun, blind door bb-gun, ongeval met speelgoedwapen, Rechtbank Rotterdam 17 juli 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:6699

Oogletsel door BB-gun

Twee meisjes van 17 werken samen bij een ijssalon. Zij spreken af dat ze bij een van hen thuis elkaars nagels gaan doen. Als een van de meisjes de kleding van de ander bekijkt vindt zij in de zak van een kledingstuk een BB-gun. Dit wapen is in het buitenland gekocht door de zus van het meisje. Haar vriendin vraagt haar het wapen te overhandigen. Enige moment later gaat het wapen af. Het meisje krijgt de kogel in haar oog. De rechter in Rotterdam beoordeelt of het slachtoffer recht heeft op een letselschadevergoeding.

Aansprakelijkheid gebruiker BB-gun

Het meisje dat het pistool vasthield had hier eerder mee gespeeld. Zij wist hoe het wapen werkte. De rechter rekent haar aan dat zij het wapen op haar vriendin heeft gericht. Door de BB-gun op haar vriendin te richtten nam zij het risico dat het wapen geladen was en af zou gaan. De persoon die het wapen vasthield toen het afging, is daarom aansprakelijk voor de letselschade van het slachtoffer:

‘[verweerster 2] heeft naar het oordeel van de rechtbank jegens [verzoekster] onzorgvuldig gehandeld, omdat [verweerster 2] de BB-gun ter hand heeft genomen zonder zich ervan te vergewissen dat deze niet met metalen kogeltjes, waarmee geschoten kon worden, geladen was. Uit de verklaringen die [verweerster 1] tegenover de politie en als getuige in het voorlopig getuigenverhoor heeft afgelegd, leidt de rechtbank af dat [verweerster 2] samen met [verweerster 1] met de BB-gun heeft gespeeld en dat [verweerster 2] wist hoe de kogeltjes en het lachgaspatroon in het wapen moesten. Ook al zou [verweerster 2] de BB-gun niet zelf met een kogeltje geladen hebben, heeft zij het wapen ter hand genomen en dat op [verzoekster] gericht gehouden. [verweerster 2] heeft dan wellicht niet op [verzoekster] willen schieten, maar de BB-gun wel op [verzoekster] gericht gehouden: hoe zou het kogeltje anders in het oog van [verzoekster] zijn terechtgekomen? [verweerster 2] heeft het onaanvaardbare risico genomen dat het wapen geladen was en met haar onzorgvuldige omgaan met de BB-gun de veiligheid van [verzoekster] in gevaar gebracht.’

Aansprakelijkheid eigenaar BB-gun

De BB-gun is een illegaal wapen op grond van de Wet Wapens en Munitie. De rechter vindt dat de eigenaar van het wapen aansprakelijk is vanwege het in huis halen van het wapen en omdat het wapen niet veilig was opgeborgen. De vrouw nam daardoor het risico dat het wapen gebruikt zou worden en letsel zou veroorzaken. Ook de persoon die het pistool kocht, meebracht naar huis en niet veilig opborg, is daarom aansprakelijk voor de schade:

‘Ook [verweerster 1] heeft jegens [verzoekster] in strijd gehandeld met de zorgvuldigheidsnorm die zij jegens haar in acht had behoren te nemen. [verweerster 1] heeft een ernstig risico genomen door de (door de wet verboden) BB-gun in huis te halen en door te verzuimen de BB-gun achter slot en grendel te bewaren, waarmee het risico is genomen dat een ander dit zou gebruiken en daarmee iemand zou verwonden.’

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Neem contact op om uw schade te laten afhandelen. Zo krijgt u moeiteloos een eerlijke schadevergoeding. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres


    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Rotterdam 17 juli 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:6699

    Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

    Hoeveel claimen?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief