Pre-existente klachten

Pre-existentie en pre-existente klachten: Bij Letselschade moet de aansprakelijke partij schade vergoeden die het directe gevolg is van het veroorzaakte ongeval. Als klachten al bestonden voor het ongeval spreken we over pre-existente klachten.

Als u letselschade oploopt, kijkt de aansprakelijke verzekeraar naar uw medische voorgeschiedenis bekeken. Hieruit kan bijvoorbeeld worden opgemaakt dat bepaalde klachten al bestonden voor een ongeval. In dat geval is er sprake van pre-existentie.

Verzekeraars proberen vaak zo min mogelijk schade uit te keren. Verzekeraars wijzen veel schadeclaims af, omdat de klachten al voor het ongeval zouden bestaan. De verzekeraar neemt dan het standpunt in dat uw klachten pre-existent zijn. Door een letselschadespecialist te raadplegen wapent u zich tegen een aansprakelijke verzekeraar.

Pre-existentie betekenis

Pre-existentie betekent dat klachten al bestonden voor een ongeval. Met een beroep op pre-existentie kan een aansprakelijke partij aansprakelijkheid voor de al bestaande klachten afwijzen. Als pre existentie wordt aangenomen wordt dus aangenomen dat er geen causaal verband bestaat tussen de klachten van het slachtoffer en het ongeval. Er bestaatgeen recht op een schadevergoeding voor de klachten die al bestonden voor het ongeval.

Pre-existente klachten

Overleg met een letselschadespcialist als uw klachten worden afgedaan als pre-existente klachten. Zo weet u of het standpunt van de wederpartij klopt en hoe u dit standpunt kunt weerleggen. Hiervoor kan bijvoorbeeld een medische expertise de aangewezen weg zijn.

pre existente klachten, preexistentie, betekenis pre existensie, wat is pre existentie, preexistente klacht

Bewijslast pre-existente klachten

De bewijslast voor het causaal verband tussen schade en ongeval ligt bij de eisende partij. Het letselschade slachtoffer moet bewijzen dat de schade die hij claimt het gevolg is van het ongeval. Het letselschadeslachtoffer heeft dus de bewijslast dat klachten niet pre-existent zijn. Het letselschade slachtoffer moet aantonen dat:

  • de klachten voor het ongeval nog niet bestonden;
  • en dat er geen alternatieve oorzaak voor de klachten is.

Schuldloze derde regeling bij pre-existentie

Als een letselschadeslachtoffer een tweede ongeval overkomt, ontstaat er een probleem bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Welk letsel is veroorzaakt door het eerste ongeval en welk letsel door het tweede.

Om te voorkomen dat een lestelschadeslachtoffer ‘klem’ komt te zitten tussen twee verzekeraars kan er in dat geval een regelend verzekeraar worden aangewezen. De regelend verzekeraar betaalt de volledige schade. Zodra de aansprakelijkheid duidelijk is, verrekenen de verzekeraars onderling de betaalde bedragen. Een beroep op de regeling is alleen mogelijk als er bij beide ongevallen een aansprakelijke partij en verzekeraar is.

Pre-existentie en predispositie

Twee termen die vaak gezamenlijk worden gebruikt zijn pre-existentie en predispositie. Het is echter belangrijk een goed onderscheid te maken. Bij pre-existentie bestonden de klachten al voor het ongeval. Bij predispositie ontstaan de klachten door het ongeval, maar was er voor het ongeval al sprake van aanleg voor bepaalde klachten. Predispositie betekent dus dat de klachten nog niet aanwezig waren, maar dat deze in de toekomst waarschijnlijk wel zouden ontstaan.

Vrijblijvend advies

Of klachten pre-existent zijn kan van groot belang zijn voor de letselschadevergoeding. Het uit te keren bedrag zal lager zijn als de klachten al bestonden voor het ongeval. Heeft u vragen over een lestelschadezaak bel dan 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contactformulier. Ook voor vragen over onze dienstverlening staan we u graag te woord.

Contact

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    Oscar Hijink
    Mark Visser
    Marit Herngreen
    Eelco Driessen
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven

    Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

    Hoeveel claimen?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief