Als u of een naaste een ongeval heeft gehad met een dwarslaesie als gevolg, dan spreken we van zeer zware letselschade. Een dwarslaesie zorgt vaak voor beperkingen door de uitval van lichaamsfuncties.
Na een ongeval komt er veel op u af. Herstel is belangrijk. Daarnaast zijn acceptatie en leren leven met een beperking belangrijk. Letsel heeft helaas ook financiële gevolgen en een praktische kant. Werkzaamheden in en rondom het huis moeten gewoon gedaan worden. Soms zijn er ook aanpassingen nodig aan een woning of vervoersmiddel.
Een letselschadespecialist kan na een ongeval veel voor u uit handen nemen. Bijvoorbeeld door de juiste partijen in te schakelen en te zorgen dat er een schadevergoeding wordt uitgekeerd. Ook een voorschot op een schadevergoeding om kosten te voldoen is vaak noodzakelijk. De mensen die wij bijstaan, kunnen door onze hulp weer vooruit.
Soorten dwarslaesie
We onderscheiden bij letselschade verschillende soorten dwarslaesies zoals een hoge of een lage dwarslaesie en een volledige of een gedeeltelijke dwarslaesie.
Het ruggenmerg loopt van de hersenstam door de wervelkolom naar de onderkant van de rug. Het ruggenmerg is bij een dwarslaesie beschadigd, waardoor het signaal van de zenuwen niet meer kan worden afgegeven aan de lichaamsdelen. Bij een volledige dwarslaesie kan er geen enkele signaal meer worden afgegeven voorbij (onder) het beschadigde punt. Bij een gedeeltelijke beschadiging komen bepaalde signalen nog wel aan en andere signalen niet meer. In het laatste geval bestaat er nog een kans op gedeeltelijk herstel.
Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer zenuwen onderbroken zijn en hoe groter de beperkingen zullen zijn. Bij een beschadiging van het ruggenmerg ter hoogte van de nekwervels C1 t/m C8 zijn de armen en de benen verlamd (dit noemen we tetraplegie of quadriplegie). Bij een beschadiging van het ruggenmerg ter hoogte van de borstwervels T1 t/m T12 of de lendenwervels L1 t/m L5 (dit noemen we paraplegie) zijn de benen verlamd en een deel van het lichaam.
Klachten dwarslaesie
De klachten bij een dwarslaesie zijn afhankelijk van de vraag of de dwarslaesie een volledige of om een incomplete/gedeeltelijke dwarslaesie is en of het een hoge of een lage dwarslaesie betreft. Naast de verlamming van armen/benen kunnen de klachten onder ander bestaan uit een gestoorde ademhaling, incontinentie, een verstoord spijsverteringssysteem, problemen op seksueel gebied, spasmes en pijnen. Niet zelden -door de plotselinge verandering van het leven en de forse beperkingen- kampt de gedupeerde ook met psychische klachten.
Letselschadevergoeding bij dwarslaesie
Als iemand anders verantwoordelijk is voor het ontstaan van letselschade door een dwarslaesie, kan aanspraak worden gemaakt op een letselschadevergoeding. De schadevergoeding kan helpen bij het treffen van voorzieningen en aanpassingen om een gedeeltelijke verbetering van de kwaliteit van het leven mogelijk te maken. De schadevergoeding bij een dwarslaesie bestaat uit alle extra kosten en gemiste inkomsten die het gevolg zijn van het letsel.
Voorafgaand aan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst waarin de letselschade (juridisch) wordt afgehandeld, wordt een voorschot gegeven op de letselschadevergoeding. Met het voorschot kunnen de lopende kosten worden voldaan.
Smartengeld
Ook bij een letselschade door een dwarslaesie bestaat er recht op smartengeld. De gevolgen van een dwarslaesie zijn enorm ingrijpend, daarom behoort de smartengeldvergoeding voor een dwarslaesie tot de hoogste bij letselschade. Wat overigens niet wil zeggen dat dit het leed voldoende compenseert.
De uiteindelijke hoogte van het smartengeld is afhankelijk van hoe ernstig de dwarslaesie is, maar ook van uw persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld of u afhankelijk bent van anderen, of u nog thuis kunt wonen en of u nog kunt werken. De hoogte van de smartengeldvergoeding verschilt, maar bevindt zich op dit moment in grote lijnen tussen € 100.000 en € 125.000. Zoals gezegd, compenseert deze smartengeldvergoeding op geen enkele wijze het leed.
Schadevergoeding dwarlaesie?
De aansprakelijke partij is gehouden een schadevergoeding te betalen voor de materiële schade en de immateriële schade (smartengeld). Bij een schadevergoeding moet worden gedacht aan iedere euro die u uitgeeft door het ongeval en iedere euro die u hierdoor misloopt. U kunt denken aan medische kosten, aanpassingen in huis, de tuin, verhuizing, huishoudelijke ondersteuning, verlies aan inkomen, (aangepaste) vervoersmiddelen enzovoort.
Voor een schadevergoeding bij dwarslaesie moet u uw schade aantonen/bewijzen. Goede documentatie van al uw kosten is daarom belangrijk. Schakel na een ongeval zo spoedig mogelijk een letselschade advocaat in om u te helpen uw volledige schade vergoed te krijgen. Vaak zijn er meer schadeposten dan u denkt. Juridische bijstand bij letselschade is op grond van de wet een deel van uw schade. De kosten van een letselschade advocaat worden rechtstreeks verhaald op de aansprakelijke partij. Juridische hulp is voor u dus kosteloos en u voldoet ook geen voorschot.
Rechtshulp van een dwarslaesie advocaat
Door de complexiteit van het letsel van een dwarslaesie en de schade die gevorderd kan worden, is het van belang om een ervaren en deskundig letselschadespecialist in te schakelen.
Bel onze letselschadespecialisten en letselschade advocaten voor juridische bijstand en het claimen van een schadevergoeding. Bel gratis ons landelijk nummer 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het contactformulier in.