Letselschade verkeersongeval

Eenzijdig verkeersongeval

Letselschade door een eenzijdig verkeersongeval: Ook bij een eenzijdig ongeval, waarbij geen andere weggebruikers zijn betrokken, bestaat er soms recht op een schadevergoeding.

We spreken van een eenzijdig verkeersongeval als er maar één motorvoertuig bij het verkeersongeval betrokken is. Het verkeersongeluk is dus niet ontstaan door toedoen van een ander. De wegbeheerder is aansprakelijk als een gebrek aan de weg een ongeval veroorzaakt. De wegbeheerder of een andere partij kan ook aansprakelijk zijn als een eenzijdig ongeval ontstaat door een gevaarlijke situatie. Passagiers kunnen hun schade na een eenzijdig ongeval meestal verhalen op de verzekering van de bestuurder. Daarnaast kan een fabrikant of garage bedrijf aansprakelijk zijn als de oorzaak een gebrek aan een voertuig is.

Eenzijdige aanrijding

Een schadevergoeding na een eenzijidge aanrijding is mogelijk als Bijvoorbeeld bij een gebrek van de weg of wegmarkering, een gevaarlijk geparkeerde auto, een voorwerp op de weg of een slecht uitgevoerde reparatie of ander gebrek aan een voertuig. In dat geval kan een ander voor het ongeval en de letselschade aansprakelijk zijn. De wegbeheerder is vaak de aansprakelijke partij.

Ook na een eenzijdig ongeval is het verstandig te beoordelen of het claimen van schade mogelijk is. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.

✓ Sinds 1995 actief als letselschade specialist
✓ Keurmerk Letselschade
✓ Deskundig en persoonlijk

Passagier met letselschade eenzijdig ongeval

De passagier of inzittende (opzittende bij een motor of brommer) is een zogenaamde schuldloze derde. Dat wil zeggen dat de passagier part nog deel heeft aan het ontstaan van het ongeluk. De passagier met letselschade kan daarom de bestuurder aansprakelijk stellen en heeft recht op een schadevergoeding. De passagier spreekt dan de verzekeraar aan van het motorrijtuig zelf. Dit is een WAM-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid Verzekering) die voor alle motorrijtuigen in Nederland verplicht is. Dit kan ook als de bestuurder zelf schuldig is aan het veroorzaken van het verkeersongeluk.

Als de eigenaar van het voertuig zelf passagier is en niet de bestuurder, dan kan deze ook zijn eigen WAM verzekering aanspreken en bestaat er recht op een letselschadevergoeding. Uiteraard kunnen ook familie/vrienden van de eigenaar van de auto de letselschade op de verzekering van het motorvoertuig verhalen.

Is er geen WAM-verzekering afgesloten of is er geen dekking, dan kan een passagier -onder omstandigheden- aankloppen bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen voor een letselschadevergoeding.

Eigen schuld letselschade bij passagier

Soms heeft een passagier eigen schuld en draagt hij of zij een deel van de schade zelf. Bijvoorbeeld bij het meerijden met een dronken bestuurder, bij joyrijden, straatraces, (veel) te hard rijden, of rijden zonder veiligheidsgordel. Afhankelijk van de ernst van het verwijt kan het percentage eigen schuld variëren. Als de eigen schuld 25% is, wordt 75% van de schade vergoed.

Schadeverzekering Inzittenden

In veel gevallen sluit de eigenaar van een motorrijtuig een Schadeverzekering Inzittenden af. Deze verzekering dekt de letselschade en materiele schade van alle inzittenden, inclusief de bestuurder. Dit geldt ook als de bestuurder zelf schuldig was aan het verkeersongeluk.

In tegenstelling tot een WAM-verzekering is een schadeverzekering voor inzittenden niet verplicht. Naast de eigenaar van het motorvoertuig wordt een schadeverzekering voor inzittenden ook vaak afgesloten door een werkgever ten behoeve van werknemers die deelnemen aan het verkeer.

Ongevallen Inzittenden verzekering

Tot slot kan er een ongevalleninzittendeverzekering (OIV) zijn afgesloten. Een ongevalleninzittendeverzekering vergoedt, in tegenstelling tot de hierboven genoemde verzekeringen, niet de volledige letselschade. De OIV keert een vast bedrag uit bij overlijden of bij blijvende invaliditeit door letselschade. De uitkering is een percentage van het verzekerde bedrag.

De ongevalleninzittendeverzekering maakt geen onderscheid tussen inzittenden (passagiers) en bestuurder en is niet gekoppeld aan de aansprakelijkheid. Dus ook wanneer de bestuurder zelf verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeluk, keert de ongevalleninzittenden verzekering uit bij blijvende invaliditeit.

Meer weten over letselschade na eenzijdig verkeersongeval?

Wilt u meer weten over een verkeersongeluk en letselschade, bel vrijblijvend en gratis met onze letselschadespecialisten 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag verder.

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    Oscar Hijink
    Mark Visser
    Marit Herngreen
    Eelco Driessen
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven

    Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

    Hoeveel claimen?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief