Verzekeringsplicht werkgever voor maaltijdbezorger

Een maaltijdbezorger wordt aangereden door een auto die een uitrit verlaat. De bezorger raakt gewond en vraagt zijn werkgever om de schade te vergoeden. De rechter oordeelt dat de werkgever de schade moet betalen, omdat de werkgever geen verzekering afsloot.

Deze recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam laat zien dat de werkgever van een (maaltijd) bezorger verplicht is een verzekering af te sluiten voor letselschade door een verkeersongeval. Als de werkgever geen verzekering afsluit dan betaalt de werkgever zelf de schade die ontstaat bij een verkeersongeval van een werknemer.

Verzekeringsplicht werkgever voor verkeersongevallen werknemers

De verzekeringsplicht geldt op grond van de eis van goed werkgeverschap uit artikel 7:611 BW. Als de werkgever geen behoorlijke verzekering afsluit voor verkeersongevallen tijdens het werk dan betaalt de werkgever zelf de schade die door een behoorlijke verzekering gedekt zou worden:

‘Vast staat dat [verzoeker] een ongeval is overkomen tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden als maaltijdbezorger. Op grond van vaste jurisprudentie is de werkgever, uit hoofde van zijn verplichting zich als een goed werkgever te gedragen (artikel 7:611 BW), gehouden zorg te dragen voor een behoorlijke verzekering van werknemers wier werkzaamheden ertoe kunnen leiden dat zij als bestuurder van een motorvoertuig betrokken raken bij een verkeersongeval. Als de werkgever zijn verzekeringsplicht niet nakomt omdat hij het sluiten van een dergelijke verzekering achterwege laat en zijn werknemer in de uitoefening van diens werkzaamheden een verkeersongeval overkomt, dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade, die de werknemer lijdt als gevolg van het ongeval, voor zover die schade zou zijn gedekt door de verzekering.’

Verzekeringsplicht werkgever voor maaltijdbezorger, Rechtbank Rotterdam 19 juli 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:7578, aanrijding bezorger, verkeersongeval bezorger

Verzekeringsplicht werkgever

De verzekeringsplicht geldt voor bestuurders van motorvoertuigen, fietsers en voetgangers. In dit geval bestuurt de maaltijdbezorger een brommer. Als een werknemer te voet gewond raakt, is wel van belang of er andere weggebruikers bij het ongeval zijn betrokken. De verzekeringsplicht geldt wel voor eenzijdige fiets- en motorvoertuig ongevallen, maar niet voor letselschade die ontstaat als een voetganger struikelt of uitglijdt.

Verkeersongeval maaltijdbezorger

Als een bezorger gewond raakt in het verkeer dan bestaat er in vrijwel alle gevallen recht op een letselschadevergoeding. Bovendien is de hulp van een specialist om uw schade te laten afhandelen kosteloos. Neem na een verkeersongeval bij bezorgwerkzaamheden contact op met een letselschade specialist om uw schade gratis te laten afhandelen.

Verzekeringsplicht bij uitoefenen van werkzaamheden

De verzekeringsplicht van de werkgever geldt als werknemers voor hun werk de weg op gaan. De verzekeringsplicht geldt niet voor woon werkverkeer. Na een verkeersongeval onder werktijd is dus van belang of deelnemen aan het verkeer deel uitmaakt van de werkzaamheden. Naar het werk fietsen is geen deel van de werkzaamheden, maar als de werkgever onderweg naar het werk bijvoorbeeld nog snel de post wegbrengt, is er wel sprake van werk.

Gratis rechtshulp na aanrijding onder werktijd

Neem contact op met onze specialisten. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres


    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Rotterdam 19 juli 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:7578

    Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

    Hoeveel claimen?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief