Zijn algemene instructies voor werken op hoogte voldoende of moet de werkgever specifieke aanwijzingen geven voor veilig werken op hoogte? Een uitzendkracht valt door een plafond 3 meter naar beneden en raakt gewond. De uitzendkracht met letselschade stelt het bouwbedrijf waarvoor hij werkte aansprakelijk.
De uitzendkracht stelt werkgever Dura Vermeer aansprakelijk voor de schade die hij oploopt bij de val van hoogte. De werkgever meent dat er tijdens een toolboxmeeting voldoende instructies zijn gegeven om veilig op hoogte te werken. De rechter beoordeelt of de werkgever met de algemene veiligheidsinstructies aan haar zorgplicht heeft voldaan.
Val door gipsenplafond
Een uitzendkracht moet een uitsparring in een plafond dichten. Aan een kant van de uitsparring zijn gipsplaten geplaatst. Over de gipsplaten wordt een plank gelegd waarop de uitzendkracht aan het werk gaat. De gipsplaten en de plank houden het gewicht niet en de man valt met een collega drie meter naar beneden waarbij letselschade ontstaat.
Wat is een toolboxmeeting?
Een toolboxmeeting is een bijeenkomst binnen een bedrijf waar veilig werken wordt besproken. In de meeste gevallen betreft het een (korte) presentatie over een bepaald veiligheidsonderwerp. Het doel van een toolboxmeeting is om de veiligheid te verhogen.
Instructies werken op hoogte
De werkgever verweert zich tegen de letselschadeclaim door het overleggen van verslagen van toolboxmeetings. Tijdens deze bijeenkomst zijn instructies gegeven over het werken op hoogte en het aangelijnd werken. De rechter zet eerst het toetsingskader uit een:
“..dat Dura Vermeer (die als materiële werkgever van [geïntimeerde] geldt) aansprakelijk is voor de schade van [geïntimeerde] , tenzij zij aantoont dat de zorgplicht van artikel 7:658 lid 1 BW is nagekomen. Toegespitst op deze zaak betekent dat dat Dura Vermeer moet stellen (en zo nodig bewijzen) dat zij zodanige maatregelen heeft getroffen en aanwijzingen heeft verstrekt als redelijkerwijs nodig was om te voorkomen dat onder meer [geïntimeerde] in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade zou lijden.”
Beoordeling veiligheidsinstructies toolboxmeeting
De rechter meent dat met de algemene instructies tijdens de toolboxmeeting niet is voldaan aan de zorgplicht van de werkgever. De werkgever had specifieke instructies kunnen en moeten geven. Bovendien moest de werkgever toezien op de naleving van de veiligheidsinstructies voor werken op hoogte. Bij deze werkzaamheden hadden de werknemers harnassen moeten dragen en zich moeten aanlijnen. Nu de werkgever/leidinggevende geen specifieke instructie heeft gegeven om aangelijnd te werken is niet voldaan aan de zorgplicht:
“In dit geval ging het om een serieus risico op een val van drie meter, met een grote kans op ernstig letsel tot gevolg. Niet voor niets stonden er leuningen en een rood-wit afzetlint om de hele sparing heen – het hof laat in het midden wie dit heeft geplaatst – en is vanwege het risico op een val van zo’n drie meter hoogte, aanlijnen aangewezen. Omdat de kans op een val bij het werken vanaf de betonnen rand of vanaf het gipsen plafond (ook als het onderstempeld zou zijn geweest) aanzienlijk was, de mogelijke gevolgen van een val zeer groot waren, die risico’s voor Dura Vermeer kenbaar waren en zij er ook op bedacht had moeten zijn dat de timmermannen niet uit zichzelf een harnas zouden gaan halen en zich zouden aanlijnen, had Dura Vermeer een mondelinge instructie moeten geven om dat te doen.”
Bespreek uw letsel
Na een bedrijfsongeval is niet altijd meteen duidelijk wie er aansprakelijk is. Veel werknemers zijn daarnaast terughoudend m et het claimen van schade. Het inschakelen van een letselschade advocaat is meestal gratis en helpt u een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Bovendien houden wij altijd rekening met uw belangen en de band met de werkgever. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaand contactformulier in.