Wijziging aansprakelijkheid ouders voor kinderen

Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft de Tweede Kamer laten weten dat het demissionaire kabinet de leeftijdsgrens voor aansprakelijkheid voor kinderen wil verhogen. De voorgestelde regeling verlegt het risico van het onvoorspelbare gedrag van 16 en 17-jarigen van de schade lijdende partij naar de ouders.

De huidige wet bepaalt dat ouders aansprakelijk zijn voor schade die kinderen van 15 jaar of jonger veroorzaken. Veroorzaakt een 16 of 17-jarige schade dan betalen niet de ouders, maar betaalt de minderjarige zelf de schade. Althans de 16 of 17-jarige is zelf aansprakelijk en wettelijk verplicht de schade te betalen en niet de ouders. 16 en 17 jarigen hebben in de praktijk meestal onvoldoende geld om de toegewezen schadeclaim daadwerkelijk te betalen. Het slachtoffer kan de schade in de praktijk dus vaak niet verhalen. De voorgestelde wetswijziging betekent dat ouders ook aansprakelijk zijn voor en de schade betalen die een 16 of 17 jarig kind veroorzaakt.

Wijziging aansprakelijkheid ouders voor kinderen

Verhoging leeftijdsgrens aansprakelijkheid ouders

Minister Dekker hoopt dat de wetswijziging ouders aanspoort om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun kinderen. De hoop is dat de verhoging van de aansprakelijkheidsleeftijd druk uitoefent op ouders om zich te bekommeren om de veiligheid en het welzijn van hun kind. Dit zou een alternatief zijn voor ‘’dreigen met inperking van het gezag via ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing van het kind.’’

Avondklokrellen

De laatste tijd was er aandacht voor de aansprakelijkheid van minderjarigen naar aanleiding van de rellen bij het invoeren van de avondklok. Bij de zogenoemde avondklokrellen waren minderjarigen betrokken. De ouders van een aantal van deze kinderen zijn aansprakelijk voor de schade die hun kind aanrichtte. Onder andere de ouders van een 13-jarige moeten na de avondklokrellen 18.000 Euro schade betalen. Ook recente geweldsincidenten gepleegd door minderjarigen spelen een rol in de discussie over schadevergoeding voor onrechtmatig handelen door minderjarigen.

De vraag is of de uitbreiding van de aansprakelijkheid van ouders daadwerkelijk invloed heeft op de opvoeding van kinderen. Dat een kind een financiële catastrofe kan veroorzaken, lijkt geen goede uitgangspositie voor de omgang tussen ouders en kind.

Bron: De Telegraaf

Als u door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

Hoeveel claimen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief